• Přidáno: 14.08.2014   |   1203 čtení / zobrazení


O kozím mléku



Pozitivní účinky kozího mléka znali již naši předkové a bylo jimi považováno za "elixír krásy a dlouhověkosti". Léčebné účinky kozího mléka jsou dodnes předloženy i vědeckými studiemi. Priaznovo působí na onemocnění trávicího traktu a oran jako játra či slinivka. Pozitivní je tiežjeho vliv na alergie - řada lidí je alergická na kasein (kasein), který je hlavním proteinem v kravském mléce. 

Mléko je základem výživy hlavně mláďat savců, kteří z něj získávají nejen vitaminy a minerály, ale i další prospěšné látky, zejména potřebné pro upevnění imunity. Mléko ve výživě dospělých je spornou záležitostí. Názory odborníků na zdravou výživu se liší - jedni jejich vychvalují zejména jako zdroj vápníku, jiný zatratil a tvrdí, že je zdrojem zahleňování střev a že si dospělý organizmus člověka z mléka nedokáže vzít vápník. V jednom se však odborníci shodují jestliže už mléko, tak raději kozí nebo v podobě kysaných nápojů a jogurtů. 

Traduje se, že pro člověka je kozí mléko lépe stravitelné než kravské, má totižpriaznivejšie složení pro nás a také méně tuku než kravské mléko. Ovšem pozor! Pokud se rozhodnete brát si od souseda, který má na vesnici babičku, kozí mléko, rozhodně méně tučné nebude. Ve srovnání s koupeným kravským mlékem, které je dokonale odstředěné, je kozí mléko tučné a spíše se doporučuje, pokud chcete přibrat, než naopak. Ale samozřejmě, v rozumném konzumovaném množství se není čeho bát.

I když zakoupíte kozí mléko v supermarketu (1 litr stojí kolem 2.3 eur) nebo v obchodě se zdravou výživou, můžete předpokládat jeho vysokou kvalitu. Produkuje se většinou na malých ekofarmách, takže je většinou v boikvalite. Chovatelé musí dávat pozor, aby se koza nepasují na kontaminovaných lokalitách, protože kvalita kozího mléka více závisí na kvalitě krmiva, než je tomu například u krávy. Proto je většina kozích farem v horských oblastech nebo ve zdravé přírodě a musí se dbát na vysokou kvalitu krmiva. 
Kozí mléko obsahuje velké množství minerálů a stopových prvků. Například vápníku má více nežkravské. Obsahuje také hořčík, draslík, sodík, mangan a další vitaminy A, C, E, D a vitaminy skupiny B, včetně kyseliny listové. 

Kozí mléko má odlišné složení než mléko kravské a díky němu je snášeno bez problémů i alergiky. Kozí mléko se používá v lidovém léčitelství jako lék na různé formy ekzémů a vyrážek u dětí. Dospělí zase uvítají jeho blahodárný vliv při prevenci nádorových onemocněních a také jeho pozitivní roli při stresu a migrénách. Kromě toho má protizánětlivé účinky a posiluje imunitní systém. 
Pochutnat si můžete na kozí mléko, kozích sýrech a tvarohu, a to většinou ochucených bylinkami, nápojích z kozího mléka i na syrovátku nebo jogurtu. 
Jak nám kozí mléko pomáhá? 
Je prevencí nádorových onemocnění: Koza nikdy neonemocní rakovinou. Její tělo si dokáže vytvářet účinné protilátky proti nádorovému bujení. Předpokládá se, že u lidí, kteří pijí kozí mléko, bude předpoklad onemocnění rakovinou nižší. 

Stres a migrény: Pokud ze svého ledálničku vyloučíte kravské mléko a nahradíte jej kozím, může dojít k výraznému snížení počtu migrén pokud jí méně obtížná průběhu. 

Revmatické bolesti: Kozí mléko má protizánětlivé účinky a tak pozitivně ovlivňuje revmatické stavy. 

Posílení imunity: Díky svému složení kozí mléko posiluje imunitu a snižuje tak výskyt a velké množství nemocí. 

Alergie a ekzémy: Kozí mléko neobsahuje bílkovinu kasein, která je obsažena v kravském mléce. Má se přitom za to, že až 60% populace je více či méně na tuto bílkovinu alergická. U kožních ekzémů pomáhají koupele zejména v kozí syrovátka. 

Onemocnění trávicího traktu, jater a slinivky: Kozí mléko pomáhá díky svému složení i při těchto onemocněních. Snižuje zahlenění organismu a svým zásaditějším charakterem, než má mléko kravské, také trávící trakt udržuje v lepším chodu. 

Nepili jste ještě kozí mléko? Připravte se na to, že chutná jinak než kravské! 
Chuť kozího mléka je méně sladká než kravského. To je asi největší chuťový rozdíl, se kterým se musíte vyrovnat. 
Určitě se zejména poprvé nepokoušejte pít kozí mléko teplé nebo čerstvě nadojené. Pro mnohé je totiž vůně teplého mléka nepříjemná - a to nejen kozího, ale i kravského. Nejdříve jej nechte pořádně vychladnout. 
Pokud jste přece jen citlivý na změnu chuti, zkuste pít pro začátek kozí mléko příliš do kávy nebo studené a kakaem (Granko). 
Pokud vám sladké kozí mléko skutečně nechutná, vyzkoušejte kefír - ten je nesrovnatelně lepší nežkefír kravský a chuť není tak výrazná jako u sladkého kozího mléka. 


Autor článku: Irena Voríšková

    Momentálně není k dispozici žádný komentář

    Přidat komentář
     Informační centrum eshopu

    Sýrařské sady                                  Syřidla
    Chlorid vápenatý
    Mlékárenské kultury                       Bylinky do sýrů
    Plachty a tvarožníky
    Sýrařské formy                                   Sýrařské vosk                                    Filtry na mléko                                  Ostatní pomůcky  


    ©Copyrith Milchema s.r.o. 2014

    Doprava
    Doba expedice
    Poštovne
    Možnosti platby
    Jak nakupovat
    Obchodní podmínky
    Reklamace
    Ochrana osobních údajů                      Kontakty                                                                                 

    Milchema, spol. s r.o.
    Moyzesova 816/101
    01701 Považská Bystrica
    Slovenská republika
    +421 0907 036 482
    info@milchema.sk
    www.milchema.sk

     
    Soubory cookies používáme pro správné fungování naší webové stránky a jejích funkcí. Pomocí souborů cookies si také například pamatujeme váš preferovaný jazyk, zvyšujeme pro vás relevanci zobrazovaných reklam, počítáme návštěvu stránek a pamatujeme si vaše nastavení provedená na stránce.