Hodnotenie
10/10
 NÁKUPNÍ KOŠÍK
Košík:je prázdný
bez DPH:0.00 Kč
s DPH:0.00 Kč
 DOPRAVU ZAJIŠŤUJE
Česká poštaPPL
 DOPORUČUJEME

Toplink - katalog odkazů

Linkovník

Katalog www stránek

SEO katalog



 Facebook live stream
  • Přidáno: 13.08.2014   |   1395 čtení / zobrazení

Ošetřování mléka 

Filtrace 
Každé čerstvě nadojené mléko, ale i mléko z mliekomatov, může obsahovat množství nečistot, které je třeba od něj oddělit. Účinným prostředkem na filtraci mléka jsou mléčné filtry z perlanu. Patří do skupiny potřeb na dezinfekci dojení. Jsou testovány na kontakt s potravinami 

Chlazení mléka 
Aby se zabránilo přemnožení mikroorganismů, je třeba mléko ihned po nadojení a filtraci ochladit na teplotu 5 ° C. V domácích podmínkách při malých množstvích postačí, když mléko uložíme do chladničky. 

Pasterizace 
Čerstvě nadojené mléko od zdravých zvířat, získané dodržením správné hygienické praxe, obsahuje relativně malé množství mikroorganismů. Z preventivních důvodů se ale syrové mléko tepelně ošetřuje, aby se eliminovala možnost nákazy. Jednou z možností tepelného ošetření mléka je pasterizace. Platí to jen pro čerstvé mléko z mliekomatov a farem. Mléko z obchodu už nepasterizujeme, neboť je dostatečně tepelně ošetřeny. 

Známe několik druhů pasterizace: 
Dlouhodobá - mléko zahřejeme na 63 - 65 ° C po dobu 30 minut 
Krátkodobá / šetrná / - mléko zahřejeme na 71 - 72 ° C po dobu 30 sekund 
Vysoká - mléko zahřejeme na 85 - 95 ° C po dobu několika sekund 

Pro výrobu sýrů v domácích podmínkách je vhodná dlouhodobá nebo krátkodobá pasterizace, při které si mléko zachová svou typickou chuť, obsah vitamínů a minerálů. Mléko zahřejeme na požadovanou teplotu podle druhu pasterizace a po určené době ho ochladíme v nádobě se studenou vodou na teplotu 30-35 ° C. Po pasterizaci je mléko mikrobiologicky nezávadné a připravené na sýření nebo konzum. 
Usmrcení viru klíšťové encefalitidy v mléčných výrobcích 

Protože virus klíšťové encefalitidy se může nacházet i v tepelně neošetřených mléčných výrobcích z domácího chovu infikovaných zvířat (krávy, ovce, kozy), doporučuje se mléko převařit. Virus při teplotě 56 ° C ztrácí infekčnost během 30 minut. 

Skladování mléka 
Mléko skladujeme při teplotě cca 4 ° C. Nejlepší je jeho uskladnění ve skleněné nebo glazované keramické nádobě s víkem. Nejvhodnější místo k uskladnění je ve střední části chladničky. Mléko není vhodné opakovaně skladovat v jedné umělohmotné lahvi. Mléčný tuk, který se usadí na stěnách je možné odstranit jen horkou vodou a ta deformuje plast. Špatně umytá láhev obsahuje tuk, který se na její stěnách rozkládá.
reagovat   |   93.185.0.***   |   20. září, 11:21 Josef
Tisíce let neexistovala žádná pasterizace.Mléko se konzumovalo čerstvé,přímo po nadojení,nebo zkvašené jako kyška.Pasterizace ničí tzv.esenciální mastné kyseliny,které mléko obsahuje v ideálním poměru příznívém pro žaludek. Všechny formy pasterizace jsou životu nebezpečné.Pasterizace je dobrá pouze pro tzv.buzeraci sedláků a pro trhovce.Ti potřebují delší trvanlivost,aby s tím mohli dělat čachry.Nepište nesmysly o mléku.
 Informační centrum eshopu

Sýrařské sady                                  Syřidla
Chlorid vápenatý
Mlékárenské kultury                       Bylinky do sýrů
Plachty a tvarožníky
Sýrařské formy                                   Sýrařské vosk                                    Filtry na mléko                                  Ostatní pomůcky  


©Copyrith Milchema s.r.o. 2014

Doprava
Doba expedice
Poštovne
Možnosti platby
Jak nakupovat
Obchodní podmínky
Reklamace
Ochrana soukromí                               Kontakty                                                                                 

Milchema, spol. s r.o.
Tatranská 295
01701 Považská Bystrica
Slovenská republika
+421 0907 036 482
info@milchema.sk
www.milchema.sk